Održan prosvjed radnika Varteksa

Varaždin 10.05.2024. Održan je prosvjed radnika Varteksa koji su u povorci krenuli ispred tvornice Varteks na Zagrebačkoj ulici u 10 sati, a u centar Varaždina stigli su oko 10,30.
Na prosvjedu se skupilo više od 400 sadašnjih i bivših radnika Varteksa te građana Varaždina.
Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske na Korzu se obratio prosvjednicima s riječima:
„Postali ste simbol borbe za radnička prava u Hrvatskoj. Oči hrvatske javnosti uperene su i usmjerene u vas. Simbol borbe za prava radnika, za prava na rad, za prava na plaću koju ste zaradili. Za sada smo uspjeli u jednom dijelu naših zahtjeva, uprava je najavila svoj odlazak. Na stolu je zajam koji bi trebao osigurati vaše plaće i koji bi trebao osigurati nastavak proizvodnje. Podržat ćemo ga ako je pravedan i ako bude dovoljan za prvu fazu. To nije kraj, mi nastavljamo našu borbu dalje. Ovo nije dovoljno. Tražimo da se svi vjerovnici dogovore i daju dio sredstava za Varteks. Tražimo novu kvalitetnu i kvalificiranu upravu. Tražimo da se napravi restrukturiranje kompanije na kvalitetan način kako nikada više Varteks ne bi došao u ovu situaciju kada je njegova budućnost upitna“.
Potom je okupljenima pobrojao sindikate koji su poslali poruke podrške radnicima Varteksa u štrajku, a posebno se na podršci zahvalio udrugama branitelja Varaždinske županije koji su im poručili da im nikada neće zaboraviti njihovu ulogu u domovinskom ratu kada su u skladištima tvornice Varteks čuvali oružje i municiju hrvatskih branitelja i besplatno im šivali uniforme.

Nakon obraćanja radnicima Rajković se obratio novinarima i rekao da je ovaj prosvjed pokazatelj da su radnici Varteksa jedinstveni u svojoj borbi za Varteks.
Dodao je da su dobili informaciju da je Uprava najavila odlazak i da je na stolu zajam kojim bi se pokrenula proizvodnja i isplatile plaće. S tim su samo djelomično zadovoljni jer to nije dovoljno za nastavak proizvodnje i onakav Varteks kakav radnici žele.
Prenio je želju radnika da se tvrtka dokapitalizira sa značajnijim iznosom od onog kojim se namjerava dokapitalizirati 21. svibnja na Skupštini i pozvao sve koji su spremni uložiti u Varteks da to učine.
Poručio je i da svi oni koji u ovome trenutku „love u mutnom“ i pokušavaju se okoristiti na nesreći radnika Varteksa koji se nalazi u teškoj situaciji da dobro paze što rade jer bi im se to moglo obiti o glavu.

 

Iz medija:

Jutarnji listHRTDNEVNIK.hrnet.hr24sata.hrVečernji list