Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga upozorila na nezakonite otkaze

SSSH, 23.06.2022. Nakon što su se počeli uručivati otkazi radnicima Zagrebačkog holdinga, koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga je još jednom upozorila zastupnike u Gradskoj skupštini na nezakonitost istih. Predstavnici Koordinacije jutros su uoči početka sjednice ispred zgrade Skupštine dijelili letke zastupnicima, te su dali izjave za medije.

Kao što je istaknuo Slobodan Kapor, tajnik i pravni savjetnik SSKH, poslodavac u ovom slučaju nije smio dijeliti otkaze bez dokaza da višak radnika postoji, a cijelom procesu je morao prethoditi plan poslovanja i reorganizacije Zagrebačkog holdinga te izrada sistematizacije.

Koordinaciju SSSH sindikata čine Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), te upozoravaju kako je dosadašnji proces savjetovanja sa sindikatima nezakonit jer se provodio s nelegitimnim tijelom kojeg zakon ne prepoznaje kao tijelo nadležno za savjetovanje o kolektivnom višku radnika.

Ističemo da je izrada Pravilnika o organizaciji korporativnih servisa započela tek nakon utvrđivanja kolektivnog viška te da se radnicima dijele otkazi iako Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta s potrebnim brojem izvršitelja nije izrađen, a njegova obveza proizlazi iz članka 167. Kolektivnog ugovora. Masovnim otkazima će dodatno biti ugrožena funkcionalnost sustava, čemu već svjedočimo na ulicama Zagreba.

Među zastupnicima koji su dolazili na sjednicu, s okupljenim sindikalistima najduže se zadržao
Viktor Gotovac, zastupnik Gradske skupštine iz redova SDP-a i koalicijski partner u gradskoj vlasti. Izjavio je kako smatra da su po pitanju zakonitosti sindikati u pravu te da će u slučaju gubitka sudskog spora, građani Zagreba snositi troškove. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sindikaliste je pak odlučio zaobići, pa je u zgradu Skupštine ušao na stražnji ulaz.