Bijeda i glupost mirovinske reforme

(Darko Pajić, Novi list) Aktualna hrvatska vlada misli da su građani Hrvatske beskrajno glupi. Toliko podcjenjivanja zdravog razuma kao u plaćenom propagandnom spotu protiv referendumske inicijative »67 je previše« nije viđeno odavno.

Našim novcem platili su propagandnu kampanju protiv nas samih i sad valjda očekuju da ljudi krenu posipati katranom i perjem volontere koji skupljaju potpise po ulicama hrvatskih trgova i gradova, a one zabludjele ovce, što su već potpisale referendum, da se po mogućnosti ritualno spale, jer u svojemu beznadnom tupilu i »nekuženju« nisu gledali prosvjetiteljsku reklamu i shvatili koliki zločin čine protiv Hrvatske, protiv sebe, protiv budućnosti vlastite djece, naših majki, očeva i baka, protiv svih, svega i svakoga tko u ovoj zemlji još diše, a iz nekog razloga još nije otišao u Njemačku, Švicarsku, Irsku…

Našim novcem naša vlada platila je oglas u kojemu se hvale kako su oni, baš oni, »osigurali dugoročnu održivost mirovinskog sustava i nisu zadužili našu djecu«, dakle napravili su ono što nitko prije njih još nije uspio. Koji genijalci! A onda naša vlada nama, baš svima nama, poručuje kako ćemo zbog svih onih protuha što se protive radu do 67. godine imati manje mirovine, kako ćemo zbog tih mufljuza i zgubidana čak 45 milijardi kuna ostaviti duga našoj djeci i unucima. Pa što oni misle!? Kakvi su to ljudi? Njima su očito podmukli izdajnici, ne može se ništa drugo zaključiti. Neradnička gamad, koja možda i radi cijeli život, ali sad odjednom baš neće još tih par godinica. Ko’ da je to nešto.

Hvali se naša vlada i konkretnim brojkama. Oni su povećali mirovine za 7,54 posto, naravno ne kažu da je to 50 do 70 kuna za one prosječne i manje, ne kažu da je inflacija i tu brutalno mizernu svotu ionako već požderala, jer oni valjda misle da se s penzijom od 2.570 kuna može puno više nego s 2.500 kuna, može biti vjeruju kako sad imamo horde raskalašenih umirovljenika što se cijele zime izležavaju po Bahamima i Maldivima umjesto da skupljaju boce i kopaju po smeću kao dosad.

Oni nam i objašnjavaju, jer to tupom hrvatskom mozgu nije lako samom dokučiti, kako neće svi morati raditi do 67. nego samo oni koji nemaju 41. godinu staža, ali tu, kao da je to nebitno, ne kažu da je posao sa 18 užasno teško naći, da su ti poslovi loši, a plaće male, da se fakultet ne može završiti prije 25. godine, pa se ni 41. godina staža ne može nakupiti do 67., oni prigodno zaboravljaju reći koliko će vas drastično penalizirati ako odete ranije u mirovinu, recimo u 63. godini i s 35 godina staža, čak i ako ste se razboljeli, pa ne možete više, oni vam ne kažu da će vam u tom slučaju zagarantirano bijedna mirovina biti još bjednija. Je… se njima, oni su osigurali održivost mirovinskog sustava.

Ali, ono što iritira još više je generalni reklamni stav naše vlade koji kaže kako su svi građani ove zemlje krivi što su većinom siromašni. Podjednako. I zato moraju raditi duže. Oni odjednom ne znaju tko je na stotine poduzeća devedesetih izručio kao na pladnju stranačkim tajkunima, ne sjećaju se da su skoro dva desetljeća problem masovnih otkaza u tim pokradenim, opustošenim i rasprodanim pogonima rješavali jednako masovnim prijevremenim umirovljenjima stvarajući pritom horde nezaposlenih, koje su na kraju otišle iz ove zemlje ili u nju, ili u mirovinu.

Ne sjećaju se ni povlaštenih mirovina, saborskih zastupnika i državnih dužnosnika s penzijama od desetak tisuća kuna, koje ćemo i dalje imati i plaćati reformi unatoč, ne sjećaju se niti tisuća radno sposobnih branitelja koje su umirovili, iako nisu morali. Zaboravili su da su oni, baš oni, prodali banke, koje odnose ogromnu dobit iz ove zemlje, prodali su i HT i Inu, pustili Todorića u Agrokoru da radi što god ga je volja, a trošenje našeg novca u Uljaniku kontrolirali s koncentracijom teške pijančine, koja uvijek loče do iznemoglosti.

Na znam za vas, ali ja se za to ne osjećam odgovoran. Može bit’, naš državni proračun bez svih ovih navedenih i mnogih drugih nespomenutih gluposti, ne bi bio tako jadan, kao i mirovinski sustav.
Ministar rada, koji navodno radi u našu korist, Marko Pavić, ne želi otkriti koliko koštaju ovi »divni« reklamni spotovi, ali se hvali kako je pomogao umirovljenicima da ne budu usamljeni tako što im je omogućio da u penziji mogu raditi. Pavić u poodmakloj dobi sigurno neće morati raditi čak i ako bude usamljen. Njemu će izračun biti sigurno povoljniji. Tako je to kad si u politici. Za skoro ništa odgovoran, a plaća dobra. Kao i mirovina. Zato valja potpisati referendum. I zapamtiti. Za našu vladu mi smo neradnici i izdajnici. Fino! A što su tek oni?

http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Eto-ti-bloga-Darka-Pajica/DARKO-PAJIC-Bijeda-i-glupost-mirovinske-reforme?meta_refresh=true

Oglas