Održana konferencija za medije Koordinacije SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga (ZGH)

Zagreb, 13.01.2022. Na današnjoj konferenciji za medije Koordinacije SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga (ZGH) istaknuto je kako sindikati udruženi u SSSH koji djeluju u podružnicama i društvima ZGH ne mogu dati suglasnost na predloženu odluku o kolektivnom višku radnika u Zagrebačkom holdingu.

Otpuštanju radnika mora prethoditi jasan i transparentan plan reorganizacije i buduće strukture Zagrebačkog holdinga, kao i detaljna razrada nove sistematizacije radnih mjesta“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, te istaknuo kako se radi o prebacivanju odgovornosti na sindikate, dok odgovornost za nastalo stanje, ali i buduće poslovanje snosi Uprava i zaposleni na rukovodećim radnim mjestima. “Ne osporavamo pravo i potrebu za restrukturiranjem Holdinga, ali ide se potpuno pogrešnim putem – umjesto da se izvrši dubinska analiza stanja, izradi plan restrukturiranja, a voditelji podružnica Holdinga zatim svojom stručnošću na temelju koje će, nadam se, biti imenovani, procijene koja radna mjesta su potrebna, kao i broj izvršitelja, na red se pozivaju sindikati i radnici preko čijih su se leđa dosad rješavali financijski problemi”, rekao je Novosel, te naglasio kako niti jedan sindikat u SSSH neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu. Tijekom narednog tjedna, SSSH će inicirati sastanak svih sindikata koji djeluju na razini ZGH, s ciljem suradnje i zajedničkog djelovanja u svrhu zaštite prava i interesa zaposlenih radnika u Holdingu i povezanim društvima.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević smatra kako je riječ o jednostranom pristupu rješavanja problema gubitka u poslovanju koje se u odluci navodi kao razlog za otpuštanje radnika. “Bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba nije moguće paušalno predvidjeti broj radnika koji će biti potencijalni višak“, rekao je Kovačević, te dodao da se, osim smanjivanja materijalnih prava radnika, ne spominje mogućnost ušteda i na drugim troškovima.

U Sindikatu prometa i veza Hrvatske (SPIVH) tvrde kako nisu dobili nikakav uvid u plan budućeg poslovanja Holdinga, te pozivaju na otvaranje socijalnog dijaloga po podružnicama Holdinga s ciljem utvrđivanja obujma poslova u okviru sadašnjeg obujma poslovanja, ali i budućih poslova vezanih uz planove razvoja Holdinga. “Tražimo da nam se prije bilo kakve odluke o višku radnika prezentira plan poslovanja i razvoja ZGH u nadolazećem razdoblju, a temeljem toga i sistematizacija radnih mjesta s opisom poslova, koeficijentom složenosti poslova i brojem izvršitelja u svim podružnicama Holdinga“, rekao je predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Tomislav Rajković smatra kako će se tek po obavljenoj makro i mikro analizi poslovanja svih društava Holdinga, te poslovnom planu moći zaključiti ima li u društvima viška ili manjka radnih mjesta. “Odluke su napravljene bez poznavanja sustava i procesa, s općenitim i neargumentiranim razlozima otpuštanja radnika. Stoga možemo zaključiti da je odluka o kolektivnom višku radnika rađena po direktivi i s ciljem provedbe u što kraćem roku, što predstavlja opasnost za normalno daljnje poslovanje sustava i stvara potencijalno nove troškove“, rekao je Rajković, te naglasio kako otpuštanjem radnika kojih u nekim podružnicama i nedostaje, gradska vlast, suprotno svojim najavama, na mala vrata vraća outsourcing.

“Okrenite guvernal u suprotnom smjeru, vratite se na početak, a to je da treba sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi mogao napraviti dva koraka unapijed, a sve u cilju građana Zagreba i radnika Grada Zagreba.”

U Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) ističu kako sindikati nikada nisu odbili dijalog, te kako su na njega spremni i sada, ali kako ne mogu prihvatiti sporazum o kolektivnom višku radnika na ovaj način. “Višak radnika očito postoji, ali bez plana poslovanja, reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta ne možemo utvrditi postoji li višak radnika, koliki je on i u kojim podružnicama. 544 radnika manje u Zagrebačkome holdingu neće riješiti minuse i nakaradno zapošljavanje na koje se godinama šutke gledalo“, rekao je predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš, te naglasio kako nova vlast mora pokazati odgovornost i empatiju, a slanjem poruke radnicima pred Novu godinu da će dobiti otkaz, to nisu pokazali.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati OVDJE.

Iz medija:

Tportal: Sindikati neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu: ‘Populizam, unutarnji i vanjski čimbenici!? Podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje’

Jutarnji list: Sindikati najavljuju štrajk zbog otkaza u Holdingu: ‘Ovo nema veze s restrukturiranjem, to je populizam‘

Dnevno.hr: SINDIKATI NE PRISTAJU NA OTKAZE U HOLDINGU: ‘Podsjeća li vas to na priču o unutarnjim i vanjskim neprijateljima? Ako ne bude razgovora, bit će sindikalnih akcija!’

Net.hr: ‘OVO NIJE RESTRUKTURIRANJE’ / Nove glavobolje za Tomaševića, sindikati uzvraćaju udarac: ‘Nećemo potpisati sporazum o otpuštanju u Holdingu!’

Telegram.hr: Sindikati prijete štrajkom zbog najave otkaza u Holdingu: ‘Puštena je priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati’

Dnevnik.hr: Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ”Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi”

HRT: Novosel: Nijedan sindikat u SSSH neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu

Index: Sindikati o otkazima: Moguć je štrajk. Bit će akcija, budite uvjereni

N1: Sindikati o najavljenim otkazima u Holdingu: Mi nismo zaštitnici uhljeba

RTL: Sindikati oštro: ‘Ako ne odustanete od ovakvog načina dijeljenja otkaza, idemo čak i u štrajk’