Počeo štrajk radnika Varteksa

Varaždin 06.05.2024. Danas je počeo štrajk radnica i radnika tvrtke Varteks d.d. koji je Samostalni radnički sindikat Varteks pokrenuo zbog neisplate dijela plaće za veljaču i cijele plaće za ožujak. Štrajk će trajati dok se te plaće ne isplate.
Na konferenciji za medije, održane ispred tvornice Varteks, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković rekao je kako nije tajna da je Varteks već duže vrijeme u teškoj situaciji, ali da je u 105 – godišnjoj povijesti već bilo takvih trenutaka koji su završili pozitivno i Varteks je nastavio s proizvodnjom.
Naglasio je da se proizvodnja neće nastaviti dok se zaostale plaće ne isplate. Malo je apsurdno, ali radnici Varteksa i sam Varteks taoci su svojih vrijednosti, odnosno vrijednosti imovine Varteksa. Dodao je da su na tu imovinu oko bacili pripadnici krupnog kapitala koji je se žele domoći što jeftinije i što brže.
Rekao je da je uzrok lošeg stanja Varteksa loše vođenje kompanije od prijašnjih Uprava, ali pogotovo od sadašnje članice Uprave Jelene Bošnjak koja od svog dolaska nije napravila baš ništa kako bi to stanje popravila i vodi poslovnu politiku koja nije u skladu s potrebama Varteksa. Dodao je da Jelene Bošnjak većinu radnog vremena uopće nema u Varteksu te da se ona bavi svojim privatnim biznisom. Prenio je da ona više ne uživa povjerenje radnika i radnici žele da ona ode s te pozicije te da žele da vlasnik postavi novu Upravu.
Rajković je poručio da Sindikat vidi rješenje u postizanju dogovora vjerovnika oko prodaje neaktivne imovine Varteksa pri čemu će dio sredstava ići Varteksu za nastavak proizvodnje
Istaknuo je kako su radnici uvjereni da Varteks ponovno može postati ono što je nekada bio – perjanica hrvatske tekstilne industrije.