Skupština vjerovnika TŽV Gredelj izglasala stečajni plan

Novac.hr, 16.07.2021. Deset godina nakon otvaranja stečaja zbog duga od gotovo 900 milijuna kuna, Tvornica željezničkih vozila Gredelj jučer je dobila novog vlasnika, slovačku Tatravagonku, čijim će ulaganjem tvornica namiriti dug, osigurati nove narudžbe i izaći iz stečaja. Tako je jučer odlučila Gredeljeva Skupština vjerovnika na Zagrebačkom velesajmu, izglasavši velikom većinom glasova stečajni plan koji podrazumijeva ulazak Tatravagonke u vlasništvo nad tvornicom.
– Vjerovnici prvog isplatnog reda, sadašnji i bivši djelatnici Gredelja, podržali su stečajni plan sa sto posto glasova, dobavljači su podržali plan sa 90, a treća skupina vjerovnika sa 80 posto glasova – istaknuo je nakon Skupštine stečajni upravitelj Gredelja Tomislav Đuričin. Na pitanje kako će se dalje odvijati provedba izglasanog plana, Đuričin je pojasnio kako rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu prvo treba postati pravomoćno.
Pravomoćno rješenje
– Najkasnije 30 dana od pravomoćnosti rješenja suda, Tatravagonka će isplatiti vjerovnike, čime će Gredelj izaći iz stečaja – najavio je stečajni upravitelj Gredelja, označivši početak četvrtog kvartala ove godine kao rok u kojem bi se provele te isplate i izlazak tvornice iz stečaja. Đuričin je otkrio da Gredelj već radi s Tatravagonkom, u travnju ove godine dvije tvrtke ugovorile su gradnju 30 teretnih vagona koji su, naveo je, već isporučeni. Do kraja godine, prema riječima stečajnog upravitelja, Tatravagonka će u Gredelju pokrenuti proizvodnju još 200 vagona.
– Očekuje se da će u nadolazećim godinama proizvodnja u Gredelju rasti. Uz otprilike 400 radnika koliko je tvornica imala početkom ove godine, već je zaposleno 20 novih radnika. Budući da Tatravagonka radi u brojnim zemljama i zapošljava 20.000 radnika, mislim da je s takvim partnerom pred Gredeljom svijetla budućnost – ustvrdio je Đuričin.
Tatravagonka se u stečajnom planu obvezala u Gredelj uložiti 45 milijuna eura nakon što vjerovnici potvrde stečajni plan. Slovaci najavljuju daljnja ulaganja, a prema Đuričinovim riječima, dio strojeva iz Tatravagonke već je dopremljen u Gredelj.Izjasnivši se na Skupštini za stečajni plan, sadašnji i bivši radnici Gredelja odrekli su se 51 posto potraživanja prema tvornici zbog čega, prema riječima predstavnika Udruge radničkih sindikata Tomislava Rajkovića, ne mogu biti do kraja zadovoljni raspletom stečaja.

Agonija radnika
– Zadovoljni smo što je završena agonija radnika i tvornice. Prema informacijama koje imamo, u slučaju Tatravagonke riječ je o poslodavcu koji ima pozitivan odnos prema radnicima. Žao nam je što hrvatska država nije prepoznala značaj i potencijal Gredelja čiji je, uostalom, i bila vlasnik prije otvaranja stečaja – poručio je Rajković.
Među rijetkim vjerovnicima koji nisu podržali stečajni plan Gredelja bili su, među ostalima, Porezna uprava, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ina. Nakon što su prva prikupljanja podataka o dugu Gredelja pokazala da je dug kompanije oko 900 milijuna kuna, koje potražuje više tisuća vjerovnika, jučerašnjem ročištu pristupilo je 1740 vjerovnika, čije je ukupno potraživanje od Gredelja 633 milijuna kuna.
Izglasavanje stečajnog plana svakako je olakšala nedavna transakcija u kojoj je više banaka prodalo svoja potraživanja od 389 milijuna češkoj tvrtki LB Investment. I predstavnik LB Investmenta jučer je podržao stečajni plan.
Osvrnuvši se na ocjene da država nije smjela dopustiti da Gredelj prijeđe u strano vlasništvo, Tomislav Đuričin podsjetio je da se strateški ulagač tražio natječajima nekoliko puta. – I hrvatske tvrtke iskazivale su interes, ali samo do trenutka kad je trebalo dati konkretnu ponudu – dodao je Đuričin koji je stečaj Gredelja preuzeo 2017. nakon uhićenja prethodnog stečajnog upravitelja Pere Hrkaća.